Percubaan pertama buat cheese cake. Cheese dalam peti tu dah nak expired, cari- cari resepi jumpa yang ini dan berkenan pulak.... macam best je. Kena cuba ni..... cedok dari blog sape ye??? tak ingat pulak dari blog yang mana satu. tp kalau tak silap resepi yang asal dari dapur kak zai. adunan cheesenya sebelum dimasukkan kedalam peti ais macam kurang menjadi sedikit, agak kental. Rasanyalah......Sepatutnya kena cair sedikit, barulah cantik apabila dimasukkan ke dalam loyang nanti. walaubagaimana pun rasanya memang sedap... Anak- anak tak berapa makan, so bawa ke sekolah ... jamu rakan- rakan. sekejap je habis. Yang hijau atas tu.. pandai 2 je hias sendiri.... emm bolehlah. Terima kasih kepada kak Zai yang menyumbangkan resepi ini . Next time mesti cuba lagi..........
Jika sesiapa ingin mencuba, ini resepinya
Rare Cheese Cake
Bahan-bahan ( 18cm )
Bahan-bahan A:
250 gm biskut marie
125 gm mentega dicairkan
125 gm mentega dicairkan
Bahan B
250g cream cheese
30 g gula halus
40 ml lemon jus
200 g vanilla aiskrim
Bahan C
15 g gelatin halal/halalgel 20gm/bgks
100 ml air panas
Bahan D
*2 biji epal merah /hijau
*50g gula
*3 sudu besar lemon jus
*2 biji epal merah /hijau
*50g gula
*3 sudu besar lemon jus
Cara-cara
1. Kupas kulit epal dan potong kecil-kecil. Masukkan semua yang bertanda(*) ke dalam periuk. Masak sehingga epal jadi lembut. Sejukkan dan simpan dalam peti sejuk sehingga nak digunakan.
2. Kisar biskut sehingga hancur dan gaulkan dengan mentega cair. Kemudian masukkan ke dalam springform pan, tekan biar padat-padat. Simpan dalam peti sejuk sehingga nak digunakan.
3. Pukul cream cheese dan gula sehingga jadi bentuk cream.
4. Masukkan pula aiskrim dan lemon jus. Kacau biar semuanya bercampur.
5. Campurkan gelatin dengan air panas , kacau hingga larut dan masukan ke dlm adunan cheese n kacau sebati.
6. masukkan epal, kacau rata n tuangkan adunan ke dalam aduan biskut. Simpan dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment